Compassietraining  (MBCL)

De compassietraining is ontwikkeld om mindfulness en mildheid te blijven oefenen, vooral in contact met hardnekkige patronen, ongemak en pijn. Je kunt hierbij denken aan gedragspatronen die niet ondersteunend zijn voor je gezondheid en welbevinden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • het telkens vervallen in een ongezonde leefstijl,
 • leven met veel irritatie en boosheid naar anderen, of je juist in contact met anderen terugtrekken en niet voor jezelf opkomen
 • het leren omgaan met een ingrijpende verandering of beperking in je leven

en ook

 • jezelf moeilijk kunnen toestaan om te genieten en plezier te hebben.

Hiermee is compassietraining een belangrijke aanvulling op de ‘gewone’ mindfulnesstraining.

Wat is compassie?

Compassie leert moeilijke en stressvolle ervaringen onder ogen zien met de wens deze te verlichten, zodat je er makkelijker mee kunt omgaan. Zoals Jack Kornfield zei: ‘Het leven is hard. Hoe kunnen we iets anders dan vriendelijk zijn?’
Compassie is een menselijke kwaliteit die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen.

Programma

De compassietraining is net als de mindfulnesstraining een ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

Voor wie?

Voor iedereen die interesse heeft om mindfulness uit te breiden met de beoefening van compassie als een van de kwaliteiten van het hart.
Voor het ontwikkelen van zelfcompassie heb je een fundament van mindfulness nodig. Daarom is het belangrijk dat je eerst een mindfulnesstraining hebt gedaan.

Tijdsinvestering

 • groepstraining
  Acht sessies van elk 2 uur en een kwartier en een oefendagdeel.  Net als bij de mindfulnesstraining wordt regelmaat in het doen van de oefeningen verwacht. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijks formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag.

 • Individuele training
  Acht sessies van elk 1,5 uur.  Net als bij de mindfulnesstraining wordt regelmaat in het doen van de oefeningen verwacht. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijks formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag. Het is mogelijk om de individuele compassietraining op maat te maken en zo een combinatie te vormen van mindful coaching met passende delen uit de compassietraining. Ook het aantal sessies kan dan in onderling overleg worden afgesproken.

Programma met een wetenschappelijke basis

Net als mindfulness is compassietraining hard op weg een evidence based benadering te worden. Wetenschapper Kristin Neff heeft een uitgebreide bibliografie gepubliceerd over werkzaamheid en effectiviteit van zelfcompassietraining. Ditzelfde geldt voor Christopher Germer en Paul Gilbert.

Resultaten van de compassietraining

 • Een mildere en vriendelijker houding naar jezelf, juist op momenten dat je dat goed kunt gebruiken
 • Uitbreiding oefenvaardigheden in contact met ongemak, pijn of stress
 • Praktische oefeningen voor het dagelijks leven

Kosten

Onderstaande prijzen zijn inclusief het werkboek ‘Compassie in je leven’.

Door particulier betaald:
Groepstraining, € 495,- 
Individuele live training, €1495,- 
Individuele online training €1195,-

Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de training, meestal onder de aanvullende verzekering. Bij werkgerelateerde klachten is de werkgever soms bereid tot vergoeding. Voor aanmeldingen vanuit organisaties gelden afzonderlijke tarieven (op aanvraag). 

Agenda

Laat het mij weten als je graag een compassietraining wilt volgen. Als er minimaal 4 deelnemers zijn aangemeld, plannen we de data in overleg.

 

 

 

Aanmelden

* Verplicht in te vullen


Pin It on Pinterest

Share This