Online Mindfulness bij Diabetes

Diabetes is een ziekte die van onszelf vooral zorg en aandacht vraagt. Als je diabetes hebt wil je je lichaam en geest zo gezond mogelijk houden en ondersteunen met een goede leefstijl (eten, bewegen, slapen en een veerkrachtige mind). Maar waarschijnlijk heb je net als zovelen al gemerkt dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Gewoontes, verleidingen, sociale druk en het feit dat deze ziekte 24/7 aandacht vraagt, maken dat diabetes ook veel stress kan veroorzaken.

Er is veel medisch-psychologisch onderzoek gedaan naar de samenhang tussen lichamelijke en psychische aspecten van diabetes. Zo blijkt uit onderzoek van de Tilburg University dat depressie- en angstklachten relatief vaker voorkomen bij mensen met diabetes. Ook is bekend dat diabetespatiënten met deze klachten vaak het volgende beeld laten zien:

  • minder goede glucose waardes
  • minder goede zelfzorg (minder bewegen, ongezonder eten, medicatie niet gebruiken)
  • meer risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Ook professor Frank Snoek gaf tijdens het webinar over Mentale Gezondheid aan dat 1 op de 3 personen met diabetes een hoge mate van ‘diabetes stress’ vertoont gedurende korte of langere tijd met alle negatieve gevolgen van dien.

Ervaring van een cursist

We spraken Kai nadat hij deze cursus afgerond had. Kai zocht hulp bij zijn diabetesstress en volgde de training ‘Mindfulness en diabetes’ bij Nu-N-Nu. Mindfulness, yoga en meditatie spraken hem nooit aan. Nu gunt hij iedereen een training mindfulness. “Iedereen met diabetes zou zo’n cursus aangeboden moeten krijgen na een diagnose diabetes, om handvatten te krijgen om met de ziekte om te gaan.” Met behulp van schema’s heeft hij inzicht verkregen in zijn (ongezonde) patronen. Loopmeditatie heeft hem geholpen om bewuster van zichzelf te worden. Zijn diabetes managen doet hij niet meer op de automatische piloot, hij kiest voor wat hij op dat moment nodig heeft, bijvoorbeeld bij een hypo. Hij merkt dat hij sindsdien van het jojo-effect van zijn waardes af is. Tot slot vertelt hij: “Mindfulness is geen ontspanning maar bewustwording, en dat geeft ruimte bij het maken van een goede keuze. En dat leidt weer tot meer rust”.

Hoe kan mindfulness je helpen?

Mindfulness leert je om in je dagelijks leven beter af te stemmen op jezelf en van daaruit heilzame (gezonde en ondersteunende) keuzes te maken. Je zorgt dan beter voor jezelf, blijft makkelijker in balans, en dat heeft een positief effect op je bloedglucosewaardes en hoe je voelt.

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness ook op de langere termijn leidt tot een beter “diabetes management” en daarmee bijdraagt tot verbetering van de gezondheid: stabielere glucosewaardes en vermindering van psychosociale stress!

 

Mindfulnesstrainingen

We ontmoeten elkaar in 8 online contactsessies, van telkens 1,5 uur. Deze online manier zal misschien vooraf voor sommigen een drempel vormen, maar je mag erop vertrouwen dat het snel went en de ervaringen van andere deelnemers zijn bovendien erg positief. Je kunt per sessie klikken op een link die ik je toestuur en dan wijst het zich vanzelf.

In de training ontwikkel je vaardigheden, waardoor je beter leert omgaan met lastige en stressvolle situaties. Je leert hoe je je minder kunt laten meeslepen door van alles wat er in je alledaagse leven gebeurt en je ontwikkelt meer kalmte, veerkracht en stabiliteit. En ook mildheid – en dat kunnen we goed gebruiken! We doen meditaties en eenvoudige beweegoefeningen. Hiernaast behandelen we thema’s die steeds meer inzicht geven in de effecten van (diabetes)stress in je dagelijks leven, je automatische patronen en mogelijkheden om het anders te gaan doen. In de mindfulnesstraining leer je steeds beter omschakelen, dus veerkrachtiger en aardiger voor jezelf te zijn. Kortom: mindfulness is een heilzame vorm van zelfzorg.

 

Een training volgen?

  • Een aantal keren per jaar starten we met deze online mindfulnesstraining voor mensen met diabetes.
  • De training wordt overdag of ’s avonds gegeven.
  • Vooraf is er een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.
  • Voor deze training geldt een tarief van € 285,- p.p. als je (nog) geen lid bent van de DVN. Klik dan hier. Als je lid bent van de DVN geldt een korting en betaal je € 265,-  Veel zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten voor deze training vanuit de aanvullende verzekering. 
  • De prijs is inclusief het werkboek en de audiobestanden.

Ik ben lid van de DVN en wil mij aanmelden

Ben je lid van de DVN?
Dan geldt een korting van € 20,- en betaal je € 265,-. Meld je aan via onderstaande knop.

Ik ben nog geen lid van de DVN en wil eerst lid worden en daardoor mij ook met korting kunnen aanmelden

Klik op onderstaande knop om je eerst aan te melden voor een lidmaatschap bij de DVN. Daarna kun je je aanmelden voor de Mindfulness met de korting voor DVN-leden.

Ik meld mij aan maar ben geen lid van de DVN en wil dat ook niet worden.

Ben je geen lid van de DVN?
Dan is je investering € 285,- en kun je je hier aanmelden.


Agenda

Dinsdagavonden, 19.30 – 21.00 uur
9, 16, 23 en 30 januari, 6, 13 en 27 februari en 5 maart 2024

Maandagavonden, 19.30 – 21.00 uur
11, 18 en 25 maart, 8, 15, 22 en 29 april en 6 mei 2024

Dinsdagavonden, 19.30 – 21.00 uur
7, 14, 21 en 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni 2024

 

 

* Verplicht in te vullen


Pin It on Pinterest

Share This