Wat beweegt mij

 

 

 

 

 

 

Het ontdekken van mindfulness. als levenswijze om anders – meer heilzaam – om te gaan met de veelheid aan taken, rollen en verwachtingen, is voor mij heel waardevol geweest. Ik ben nu beter in staat om bewuste keuzes te maken in de activiteiten die ik onderneem en ruimte te maken voor wat mijn hart ècht raakt. Hierdoor voel ik me krachtiger, gelukkiger en is er weer meer plaats voor humor. Ik ben ook milder voor mezelf geworden en een prettiger mens voor mijn omgeving.

Ik, Leontine Lenferink, ben oorspronkelijk opgeleid als onderwijskundige. Na mijn doctoraal examen werkte ik als opleidingsadviseur bij Randstad Opleidingscentrum en bij de gemeente Eindhoven. Hierna werkte ik van 2006 tot 2013 met enthousiasme in het MBO als docent, coach en mentor. De combinatie echter van hard werken en een druk gezin was ook behoorlijk stressvol. Ik wilde het allemaal graag erg goed doen: met passie voor de klas staan, een trouwe collega zijn, een leuke, mooie en slanke partner, een lieve, aandachtige (liefst met thee en koekjes klaarzittende) moeder, en een zorgzame, daadkrachtige dochter… Ik liep rond met een enorme ‘to do list’, een overvol hoofd, en het gevoel niet meer toe te komen aan de dingen die echt mijn hart raken.

Nadat ik in 2007 de Mindfulnesstraining (MBSR) volgde was ik zo enthousiast dat ik de post-HBO opleiding tot mindfulnesstrainer ben gaan doen aan de Hogeschool Utrecht. Verder rondde ik nog de opleiding tot kindermindfulnesstrainer af aan de academie voor Mindful Teaching.

Toen in 2011 bij mij diabetes type 1 werd geconstateerd was dat een grote schok. Diabetes vraagt om telkens weer, bijna van moment tot moment, bewuste en gezonde keuzes te maken. Een hele opgave waartegen ik me in het begin erg verzette. Ik wilde niet telkens letten op mijn eetpatroon of als ik wilde sporten mijn bloedsuiker meten en dan bepalen of ik intensief of rustig aan de slag kon. En als ik me trillerig voelde, en dus een lage waarde had, wilde mijn lichaam maar één ding: eten! En niet keurig, zoals de diabetesverpleegkundige adviseert, vier druivensuikertjes nemen, een kwartiertje wachten en dan een bruine boterham met kaas eten. Kortom het was een waar gevecht tégen diabetes. Na verloop van tijd wist ik steeds beter wat goed voor me was, maar vond ik het toch nog heel lastig om in de hectiek van alledag, met allerlei moeilijke en verleidelijke situaties, ook echt zo te leven. Ik verviel vaak in oud gedrag en dat riep dan weer gevoelens van schuld, schaamte en moedeloosheid op. Mindfulness heeft mij enorm geholpen om anders – veerkrachtiger – met diabetes om te gaan.

Met mindfulness

  • heb ik het gereedschap ontdekt om ook op moeilijke en stressvolle momenten heilzame keuzes te maken
  • kan ik flexibeler inspelen op onverwachte en stressvolle situaties
  • veroordeel ik mezelf minder als het wel eens tegenzit en heb ik een positiever gevoel over mezelf
  • lukt het me om diabetes precies de aandacht te geven die het nodig heeft, niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Hierdoor zijn mijn waardes stabieler geworden en is er weer tijd en ruimte voor de echt leuke en mooie dingen in het leven!

fietsEn dat beweegt mij!

Blogberichten van Leontine

Veerkrachtig in het leven staan

Mindfulnesstrainer Leontine Lenferink wil met meer gemak leven. Inspiratie haalt ze uit het Boeddhisme. ‘Zolang diabetes iets is dat er niet moet zijn, levert dat stress op.’ ‘Ik ben minder in strijd met mijn diabetes’ Leontine Lenferink (57) “Meestal merk ik aan mijn...

Mindful wandelen, simpel! Toch?

Toen ik vorige week met onze hond Charley 'een rondje stokroosveld’ deed, besloot ik de wandeling wat uit te breiden naar de door Charley zo geliefde ‘Bosjes van Pex’. Een groot nadeel van dit gebied is, dat er regelmatig met paarden gelopen wordt en dat de...

Boze vrouw met hond

Vanochtend vroeg wakker. Als ik mijn ogen open zie ik het rolletje druivensuiker, slordig geopend op mijn nachtkastje. Oh ja, vannacht wakker geworden door piepjes van mijn pomp ‘Lage waarde – basaal gestopt’ gaf het scherm aan. Met een duf hoofd sta ik op – waarde:...

Waarom Mindfulness in het onderwijs?

Eigenlijk best vreemd dat we in het onderwijs leerlingen op allerlei manieren leren omgaan met de buitenwereld, maar wie leert hen om te gaan met hun binnenwereld? Hoe zorg je er nou voor dat je niet constant op sleeptouw wordt genomen door van alles wat er om je heen...

Onderzoek: Mindful afvallen voor blijvend resultaat!

Onderzoek bevestigt: Mindful eten om af te vallen met blijvend resultaat Het toepassen van de mindful-eten principes is een nieuwe aanpak om af te vallen met blijvend resultaat zonder de noodzaak van calorieën tellen. Dit bevestigt recent onderzoek van de Universiteit...

Interview in GezondNU

Mindfulness en diabetes | Minder stress, betere bloedwaardes Dossier: diabetesNU Als je diabetes hebt, moet je de hele dag door keuzes maken om je bloedsuiker onder controle te houden. Dit kan stress opleveren. Mindfulness kan deze stress verminderen en leiden tot...

Hier en nu je leven veranderen

Prachtige film gezien: “About time”. Over een vader en zoon die het geheime vermogen hebben om terug te reizen in de tijd en hun levens – en die van anderen – een andere wending te geven. Een ernstig ongeluk? Een slechte partnerkeuze? Een onhandig optreden? Even terug...

Promotieonderzoek: Mindfulness helpt bij diabetes!

Jenny van Son promoveerde op het effect van mindfulness op mensen met diabetes. En wat blijkt? Na het volgen van een mindfulnesstraining ervaren de deelnemers een betere kwaliteit van leven. Zij hebben minder last van stress en kunnen beter omgaan met depressieve...

Wie zorgt voor de zorgprofessional?

Ik las laatst dat zorgprofessionals, die zo goed voor anderen zorgen, het vaak moeilijk vinden om goed voor zichzelf te zorgen. Zorgprofessionals zijn keien in het zorgen voor anderen – vertel mij iets… Ik heb wel eens opgelucht adem gehaald na een bezoek aan het...

Mindfulnesstrainingen vergoed door zorgverzekeraars!

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de 8-weekse mindfulnesstraining. Menzis vergoedt 100% voor mantelzorgers. Een aantal andere verzekeraars vergoedt maximaal €350,- bij burn-out klachten: IZA, UMC, United Consumers, Univé en VGZ. Voorwaarden: de Mindfulnesstraining...

Pin It on Pinterest

Share This