Jenny van Son promoveerde op het effect van mindfulness op mensen met diabetes. En wat blijkt? Na het volgen van een mindfulnesstraining ervaren de deelnemers een betere kwaliteit van leven. Zij hebben minder last van stress en kunnen beter omgaan met depressieve gevoelens en gevoelens van angst. Diactueel (een uitgave van Mediq, nr. 1, 2014, jaargang 7) vertaalde dit in een artikel met de treffende kop: Minder piekeren en meer genieten met mindfulness.

Vaak weten we wel wat goed voor ons is, maar is het heel moeilijk om in de hectiek van alledag ook echt zo te leven. Mindfulness helpt mensen met diabetes om niet telkens weer te vervallen in je oude gedrag en daardoor negatief over jezelf te gaan denken. Mindfulness helpt om juist op de meest moeilijke en verleidelijke momenten die keuzes te maken waardoor je je krachtig en gelukkig voelt, waardoor je het leven leidt dat je graag wilt leiden .

Diabetes vraagt om telkens weer, bijna van moment tot moment, bewuste en heilzame keuzes te maken. Een hele opgave! En natuurlijk gaat dit niet altijd voor de volle 100%. Als het wel eens tegenzit helpt mindfulness je ook om minder hard over jezelf te oordelen, jezelf meer te ondersteunen en te bemoedigen in plaats van onderuit te halen. En dat kunnen diabetespatiƫnten erg goed gebruiken!

Pin It on Pinterest

Share This