Ik las laatst dat zorgprofessionals, die zo goed voor anderen zorgen, het vaak moeilijk vinden om goed voor zichzelf te zorgen.

Zorgprofessionals zijn keien in het zorgen voor anderen – vertel mij iets… Ik heb wel eens opgelucht adem gehaald na een bezoek aan het ziekenhuis, waar ik zó tegenop had gezien en wat zó anders was gelopen dan waar ik bang voor was. Ik liep al tijden rond met een zeer ontevreden gevoel. Het was een stressvolle tijd en ik kreeg het maar niet voor elkaar om zorgvuldiger om te gaan met mijn diabetes. Gevolg: veel hypers en ook hypo’s, ongezond eetgedrag, niet of veel te weinig bewegen en een rotgevoel over mijn lijf. De afspraak met mijn diabetesverpleegkundige al een keer verzet, hopend op betere tijden. En toen dus toch dat onvermijdelijke ziekenhuisbezoek; bang voor de terechtwijzing, bang voor het oordeel. Maar het tegendeel was waar: een diabetesverpleegkundige die zó aardig was, niet oordelend, wel luisterend naar alles wat er speelde en begrip had voor de situatie waar ik in zat, die zelfs haar vertrouwen in mij uitsprak en zei zeker te weten dat er weer betere tijden zouden aanbreken. Pffff, wat een opluchting en verademing – ik voelde weer ruimte en nieuwe kansen – vertrouwen in mezelf!

Maar hoe zit nu het met de zorg voor de zorgprofessional zelf? Hoe ga je om met grenzen als je tweede natuur ‘geven’ is? Hoe zorg je ervoor dat je niet uitgeput raakt van al die patiëntcontacten, en telkens weer met frisse en nieuwsgierige aandacht nieuwe patiënten tegemoet kunt treden?

Mindfulness voor de zorgprofessional zèlf: om beter (veerkrachtiger en met meer mildheid ) voor jezelf te kunnen zorgen en er dus uiteindelijk ook nog beter voor je patiënten te kunnen zijn!

In mijn praktijk in Den Haag geef ik workshops om kennis te maken met mindfulness – zo kun je ervaren wat mindfulness voor jou en je patiënten kan betekenen. Voor zorgprofessionals zijn deze workshops gratis. Gun jezelf deze ervaring – gewoon DOEN! Data kun je vinden op de site: www.nu-n-nu.nl/agenda . Je bent van harte welkom! Als je deze workshop graag met een groep zorgprofessionals van je organisatie wilt meemaken, dan kan ik de workshop ook altijd op locatie geven; neem gerust contact met me op: info@nu-n-nu.nl

Pin It on Pinterest

Share This